Medicina internă se ocupa de afecțiunile organelor interne (inimă, plămâni, ficat, tub digestiv, splină, sânge, rinichi, metabolism, articulații, schelet osos) ea privind organismul ca un tot unitar și se ocupa de diagnosticarea și tratamentul majorității bolilor de care suferă adulții (peste 18 ani). În unele cazuri medicul internist trimite bolnavul la un specialist , cum ar fi la cardiolog, pneumolog, nefrolog , hematolog etc.
Marea majoritate a pacienților suferă de mai multe afecțiuni și necesită tratamente multiple. Prin consultul oferit de medicul internist , pacientul evită excesul de consulturi medicale care pot să nu fie necesare. Medicul internist este cel care analizează aceste situații și decide care afecțiune necesită și un consult sau un tratament supra specializat. De asemenea coordonează schemele terapeutice astfel ca să nu apară suprapuneri de medicație sau reacții adverse ale medicamentelor.
Principalele boli tratate și diagnosticate de către medicina internă sunt :
- Inima: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă.
- Plămâni: bronșită cronică , astmul bronșic , BPOC , pneumonie , traheobronșită acută, sarcoidoză, depistare cancer.
- Stomac: gastrită , ulcer , boală de reflux, depistare cancer.
- Ficat: hepatită cronică , ciroză , steatoză (ficat gras), dischinezie și calculi biliari (pietre) , depistare cancer.
- Colon: colon iritabil, depistare cancer.
- Rinichi: litiază renală (nisip și pietre), infecții urinare, pielonefrită , insuficiență renală cronică (primul stadiu).
- Sânge: anemii , depistare alte boli mai grave (limfoame, leucemii).
- Schelet osos și articulatii: reumatisme degenerative și inflamatorii, poliartrită reumatoidă , osteoporoză .
- Metabolism: dislipidemie (colesterol crescut) , gută , diabet și boli ale tiroidei.
- Boli de sistem: lupus, sclerodermie, vasculite (boala Wegener etc.)
Servicii Medicina Interna:
- EKG (Electrocardiograma (EKG,ECG) este un test ce masoara impulsurile electrice ale inimii.Inima este o pompa musculara formata din patru camere. Cele doua camere de sus sunt denumite atrii, iar cele de jos, ventricule. Un sistem natural electric, face ca muschiul inimii sa se contracte si sa pompeze sangele catre plamani si restul corpului. O electrocardiograma poate sa arate:dovezi ale maririi de volum a inimii ,semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii ,semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte) ,probleme ale ritmului cardiac (aritmii) ,modificari ale activitatii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic ,semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardite).
- PULSOXIMETRIE (Pulsoximetria vizualizeaza concentratia de O2 (O2 in sange este legat de hemoglobina si numai o mica parte dizolvat in plasma).
Principiul de functionare a pulsoximetrului se bazeaza pe spectrofotometrie si legea lui Bees, masurand modificarile de absorbtie a luminii de catre doua forme de hemoglobina: oxigenata si redusa. Metoda poate contribui la depistarea diverselor afecțiuni pulmonare manifeste sau latente și poate aprecia gravitatea lor: astmul bronșic de efort, BPOC, fibroze pulmonare difuze, alveolite alergice extriseci, pneumonii severe, pleurezii masive, etc. Poate, de asemenea, monitoriza evoluția sub tratament a bolilor pulmonare, eminențele de acutizare, nevoia de oxigenoterapie de lunga durată și eficiența ei, supravegherea sindromului de apnee în somn, etc.)
- PEAKFLOWMETRIE ( măsoară parametrii ventilatori, în special la copii)
SPIROMETRIE / SPIROGRAMA (constă în măsurarea parametrilor respiratori, în vederea stabilirii unui diagnostic de astm bronșic, bronșită cronică, BPOC, etc. Pacientul trebuie să sufle într-un tubuleț conectat la un aparat, inițial inspir și expir normal, apoi trebuie să tragă adânc aer în piept și să îl expire brusc, cu forță și cât mai lung (expir prelungit))
- HOLTER TA/EKG (este un aparat ce permite monitorizarea activităţii cardiace pe parcursul a 24 de ore, în cursul unei zile normale de activitate a pacientului, datele pe care le înregistrează permiţând medicului specialist cardiolog să diagnosticheze cu precizie afecţiunile cu specific cardiovascular. Investigaţia presupune aplicarea unor senzori pe corpul pacientului şi a aparatului înregistrator (Holter)) Holter TA: realizează monitorizarea tensiunii arteriale (TA) a pacientului în ambulatoriu, în condiţiile îndeplinirii activităţilor cotidiene, prin realizarea măsurării valorilor TA la intervale de timp variabile stabilite de medicul specialist Affidea.
Holter EKG: permite obţinerea de informaţii suplimentare în referinţa dinamicii cardiace şi a prognosticului în comparaţie cu EKG-ul clasic, permiţând înregistrarea electrocar- diogramei pacientului pe trei derivaţii în condiţii de repaos, efort fizic sau tensiune psihică inerente unei perioade de activitate / repaos uzuale de 24 ore.
- OSCILOMETRIE (Este un test de apreciere a permeabilitatii trunchiurilor arteriale principale la nivelul membrelor. Indicele oscilometric sau oscilatia pulsatorie maxima corespunde diferentei maxime in diametru sistolo-diastolic al arterei si depinde de mai multi factori: debitul cardiac;presiunea arteriala; rezistenta periferica; elasticitatea vasculara.)
- INDICE GLEZNA-BRAT